Notícies

​Jornada “Talent i Gastronomia”: una trobada per impulsar el futur del sector gastronòmic a la RMB

​L’Auditori Can Calderón de Viladecans ha acollit avui la jornada “Talent i Gastronomia”, una iniciativa impulsada per l’Àrea Metropolitana de Barcelona, l’Ajuntament de Viladecans i la Fundació BCN Formació Professional, amb l’objectiu de valorar l’adequació de l’oferta de formació professional a les transformacions i tendències de les ocupacions principals d’aquest sector.

L’acte ha començat amb la inauguració institucional a càrrec de la Il·lma. Sra. Olga Morales, alcaldessa de Viladecans i consellera delegada de Polítiques Socials i d’Igualtat de l’AMB.

Tot seguit, s’ha presentat el nostre estudi “Els sectors econòmics emergents i la formació professional a la RMB: Sector de la Gastronomia”, a càrrec de la Neus Pons, directora-gerent de la Fundació BCN Formació Professional, i la Victòria Sanjuan, investigadora de l’Observatori de l’FP.

La jornada ha continuat amb una taula sectorial centrada en els reptes del talent al teixit gastronòmic, amb la participació de:

  • Josep Lladonosa, referent de la cuina tradicional catalana
  • Mingo Morilla, president de la FIHRT i del Gremi d’Hostaleria de Viladecans
  • Laura Garcia, coordinadora del Consorci de Turisme del Baix Llobregat
  • Samuel Valls, director de l’Institut Joan Ramon Benaprès
  • Gerard Domingo, director de l’Escola d’Enoturisme de Catalunya

La cloenda ha anat a càrrec de la Sra. Elisabet Tejero, directora de serveis de Polítiques Socials i d’Igualtat de l’AMB, i la jornada ha finalitzat amb un espai de networking i refrigeri, que ha permès l’intercanvi d’idees entre els participants.

Aquesta trobada reafirma el compromís per continuar treballant en una formació professional alineada amb les necessitats del territori i amb capacitat de generar oportunitats reals en sectors estratègics com el gastronòmic.

Enllaç al nostre estudi: https://www.fundaciobcnfp.cat/estudi/els-sectors-economics-emergents-i-la-formacio-professional-a-la-regio-metropolitana-de-barcelona/

Nova edició del Projecte Singular Compeuropa 2025

Durant el mes de març s’ha donat el tret de sortida a la 7a edició del Projecte Singular Compeuropa 2025. Enguany, 60 joves graduats en formació professional dels centres de Barcelona i la seva àrea metropolitana tindran l’oportunitat de desenvolupar-se personalment i professionalment en empreses de Munich, Hannover, Bremen i Oldenburg (Alemanya). 

El projecte, coordinat des de la Fundació BCN Formació Professional, ofereix als joves graduats  en formació professional, l’oportunitat de formar-se lingüísticament en llengua alemanya, realitzar 6 setmanes de pràctiques en empreses alemanyes, formalitzar un contracte de mínim d’un any amb una empresa i, finalment, homologar la titulació de formació professional a Alemanya. 

El projecte compta amb el suport del Servei d’Ocupació de Catalunya, la Cambra de Comerç de Baixa Saxònia (IHK Hannover), l’Ajuntament de Munich (Landeshauptstadt München) i Humboldt Comunicación Intercultural. 

Celebració de la 15ª edició de la Fira Internacional d’Empreses Simulades

La 15a edició de la Fira Internacional d’Empreses Simulades ha obert les seves portes a la Fira de Barcelona, en un esdeveniment organitzat per la Fundació Inform.Es tracta d’una iniciativa en la que hi participem des de fa més de deu anys, amb el nostre projecte Empresa Simulada, un projecte d’innovació que busca complementar la formació amb un coneixement completament pràctic i potenciar les competències transversals de l’alumnat d’FP que fomenta la formació i l’ocupabilitat dels estudiants d’FP.

L’acte inaugural ha comptat amb la presència de destacades personalitats del sector educatiu i laboral. Entre elles, Juan José Torres, director de l’Oficina de Treball de la Generalitat de Catalunya, Ricard Coma, director de Formació Professional del Departament d’Educació, i Scott Mitchell, director de la xarxa internacional d’empreses simulades Pen Worldwide.

Durant la inauguració, els ponents han destacat la importància d’aquest esdeveniment per al desenvolupament de competències professionals en un entorn pràctic i innovador. La fira es consolida com un espai de trobada i aprenentatge per a estudiants, docents i empreses, promovent l’experiència en el món laboral a través de la simulació empresarial.

Amb aquesta nova edició, desde la Fundació BCN Formació Professional apostem i representem la Formació Professional per a tothom.

Presentació de l’estudi “La Formació Professional a la Zona Besòs: Reptes i Prioritats”

El passat 21 de març, el Casal de Cultura de Sant Adrià del Besòs va acollir una jornada sobre la Formació Professional a la zona del Besòs, amb l’objectiu de debatre els reptes i prioritats per al futur de la formació al territori. L’esdeveniment va comptar amb la participació de l’alcaldessa de Sant Adrià del Besòs, Filo Cañete, així com representants del Departament d’Educació i l’Àrea Metropolitana de Barcelona

La jornada va incloure una presentació de la recerca “Diagnosi en clau formativa de la Zona Besòs” del nostre Observatori de l’FP, i va disposar de taules de debat sobre els reptes educatius i les necessitats del teixit productiu local. Empresaris i polítics van coincidir en la importància d’adequar l’FP a les demandes laborals per garantir un futur més competitiu per als joves de la zona.

L’acte va concloure amb la voluntat de reforçar la col·laboració entre administracions i empreses per transformar la Formació Professional en un motor de desenvolupament social i econòmic al Besòs.

Enllaç a l’estudi:

La Fundació BCN FP s’adhereix a la Missió Abandonament Escolar 0 per impulsar l’èxit educatiu

El passat 17 de març, en el marc del Cercle de Pilotatge “Visió Viladecans 2030”, la Fundació BCN Formació Professional va formalitzar la seva adhesió a la Missió Abandonament Escolar 0, reafirmant el seu compromís amb la lluita contra l’abandonament prematur dels estudis i la millora de l’ocupabilitat juvenil.

L’acte, organitzat per l’Ajuntament de Viladecans, ha reunit 47 organitzacions compromeses amb la Missió Abandonament Escolar 0 i 25 amb la Missió Clima 0, sumant un total de 62 entitats aliades a les Missions Viladecans 2030, un projecte col·lectiu que busca transformar la ciutat a través d’aliances estratègiques. La Fundació BCN FP, en línia amb la seva missió de promoure una Formació Professional de qualitat i adaptada a les necessitats del mercat laboral, va decidir adherir-se a la missió centrada en la reducció de l’abandonament escolar.

Durant la jornada, els representants de cada entitat van col·locar la seva empremta simbòlica a l’arbre de la Missió Viladecans 2030. En el cas de la Fundació BCN FP, aquesta empremta representa el nostre compromís per fomentar l’èxit educatiu i garantir que més joves completin la seva formació amb les competències necessàries per accedir al mercat laboral.

Amb aquesta adhesió, la Fundació BCN FP reforcem la nostra feina en xarxa amb administracions, empreses i centres educatius per impulsar polítiques i accions que contribueixin a reduir l’abandonament escolar i potenciar la Formació Professional com a eina clau per al desenvolupament social i econòmic del territori.

Estudiants de l’Escola de Segones Oportunitats viatgen a Dinamarca en la seva primera mobilitat internacional

Per primera vegada, 15 estudiants de l’Escola de Segones Oportunitats de Barcelona han iniciat una experiència de mobilitat internacional a Vejle, Dinamarca. Aquest intercanvi, realitzat en col·laboració amb FGUTrekanten i Xarxa FP, ofereix als joves una oportunitat única per ampliar horitzons, millorar competències i compartir aprenentatges amb estudiants d’altres països.

Durant l’estada, els participants s’endinsaran en una nova cultura, assistiran a activitats formatives i reforçaran les seves habilitats socials i professionals. Aquesta iniciativa marca un pas important en el compromís de l’Escola de Segones Oportunitats per oferir experiències educatives transformadores als seus alumnes.

PREMIS DONA TIC 2025

El 18 de març s’ha obert la convocatòria de l’11a edició Premis DonaTIC amb l’objectiu de distingir el paper de la dona en el món professional, empresarial i acadèmic de l’àmbit de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) i divulgar referents entre la societat per promoure les vocacions en ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques (CTEM) i fomentar la presència femenina estudis tecnològics.

La Fundació BCN Formació Professional forma part del jurat d’aquests Premis que es divideixen en vuit categories i dues subcategories, una de les quals és per una estudiant d’FP TIC que hagi desenvolupat un projecte o iniciativa destacable en aquest àmbit.

El termini de presentació de candidatures està obert des del 18 de març de 2025 fins al 30 d’abril de 2024, a les 14:00 h.

Convocatòria: AQUÍ
Nota de Premsa: AQUÍ

Finalitzen els tallers del programa “Pre-consolida” en el marc dels Premis FPemprèn

Durant aquest mes de març s’han dut a terme els dos últims tallers del programa “Pre-consolida” al Convent de Barcelona Activa. Aquest programa de 3 tallers, que s’emmarca en els Premis FPemprèn, va dirigit a tots l’alumnat participant a l’edició d’enguany del Premis, així com també als tutors/es dels projectes presentats.

La segona sessió anava dirigida a millorar l’estructura i contingut del pla econòmic i financer. Conduïda per Francesc Turró, president d’ASENCAT, l’alumnat va poder demostrar el model de negoci, determinar la viabilitat econòmica/financera i projectar el futur per valorar l’empresa per tercers. A més, des de Barcelona Activa van explicar el funcionament del Pla d’Empresa Online, una eina molt completa que fa de guia en l’elaboració i realització del projecte empresarial.

La tercera, conduïda per Juan Álvarez de Lara, Director General i Fundador de Solvere Capital, va dirigir-se a millorar l’aspecte comunicatiu del projecte i l’estructura del pla de màrqueting, així com les accions que el conformen. A més, vam comptar amb l’expertesa de dos emprenedors: Pablo Quijano, co-fundador de Las Jellys, i Pilar Moliné, Fundadora i CEO de Becadvisor, que van explicar la seva empresa i els passos que van seguir fins arribar a on actualment es troben.

Estudiants de Barcelona i l’AMB participen en el 2n Taller Intercultural sobre gestió de conflictes

S’ha celebrat el segon Taller Intercultural amb la participació d’estudiants de Barcelona i l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB). Aquesta trobada s’ha centrat en la gestió de conflictes, el coneixement de responsabilitats i compromisos, així com en aspectes clau sobre les ciutats d’acollida.

L’objectiu del taller és fomentar la convivència, l’empatia i el creixement conjunt entre els participants, proporcionant eines per millorar la seva experiència en un entorn multicultural. Aquesta iniciativa reafirma el compromís amb la inclusió i la formació en valors per a una societat més cohesionada.

Ens visita l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni

L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha visitat avui les oficines de la Fundació Barcelona Formació Professional i la Xarxa FP a l’Institut Municipal d’Educació de Barcelona (IMEB). La visita ha servit per a intercanviar idees i explorar noves vies de col·laboració per a impulsar la formació professional a la ciutat.

Collboni, que també és president de la Fundació, ha destacat la importància de la formació professional per al futur de Barcelona i ha expressat el seu compromís amb el desenvolupament de noves iniciatives que permetin generar un impacte positiu en aquest àmbit.

La visita ha estat ben rebuda per part dels representants de la Fundació BCN FP i la Xarxa FP, que han agraït l’interès de l’alcalde i han manifestat la seva voluntat de treballar conjuntament amb l’Ajuntament de Barcelona per a consolidar la ciutat com a referent en formació professional.