Barcelona i la seva regió Metropolitana ja és un dels principals pols d’impressió 3D del món.
La investigació s’ha dut a terme amb la col·laboració del CZFB i ha comptat amb el suport de l’AMB i del 3D Incubator.
La impressió 3D suposa una gran oportunitat de crear ocupació amb l’aparició de nous perfils professionals que fan necessària la incorporació d’aquesta nova forma de produir en el sistema formatiu.
La seu del Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB) ha acollit la presentació de l’estudi “Noves tendències i necessitats formatives al sector de la impressió 3D”, elaborat per la Fundació BCN Formació Professional amb la col·laboració del CZFB i el suport de l’AMB i el 3D Incubator. A l’acte hi han participat Pere Navarro, delegat especial de l’Estat al Consorci de la Zona Franca de Barcelona; Sara Berbel, presidenta de la Fundació BCN Formació Professional; Àngel Tarriño, coordinador de l´Observatori de l’FP; Pau Alarcón, tècnic de l’Observatori de l’FP; i Pablo Valderrama, director del 3D Incubator. Així mateix, la cloenda de l’acte ha estat a càrrec del director de Polítiques Socials de l’Àrea de Desenvolupament Social i Econòmic de l’AMB, Guillem Espriu, Pere Navarro.
L´estudi destaca que Catalunya ja és un dels principals pols d´impressió 3D a nivell mundial, amb la zona de l´Àrea Metropolitana de Barcelona englobant més de la meitat de les empreses. Tot i així, la majoria de les empreses perceben barreres d’entrada importants entre les quals destaca la necessitat d’adequar l’oferta formativa a la realitat econòmica i social actual.
L’estudi ofereix, a més, informació actualitzada sobre la situació, potencialitats, tendències i necessitats actuals i de futur del sector.
Nous perfils professionals
Davant aquesta recent forma de produir han sorgit nous perfils professionals necessaris com especialistes en disseny, en post processament i acabats, o enginyers i tècnics especialitzats en impressió 3D.
Es tracta d’una gran oportunitat de crear ocupació per a la qual és necessària la incorporació de la impressió 3D al sistema formatiu. Per això, és important, en primer lloc, comptar amb professors especialitzats en la matèria per, posteriorment, oferir formació contínua per adquirir coneixements i competències en impressió 3D i crear una oferta formativa orientada a les empreses i les seves plantilles.
En aquesta línia, Pau Alarcón, de l’Observatori de l’FP de la Fundació BCN Formació Professional, ha explicat que “ampliar l’oferta formativa (mitjançant adaptacions en cicles formatius, FP Dual, etc.) contribuiria dràsticament a dinamitzar el sector i a reduir-ne les problemàtiques per trobar mà d´obra especialitzada”.
Avantatges de la impressió 3D
En els darrers anys, en què s’està desenvolupant la nova economia, la impressió 3D aporta múltiples avantatges que s’adapten a les noves maneres de consumir, de produir i de transportar. Entre elles, la producció a demanda, sense necessitat de comptar amb estocs, la llibertat en el disseny i la possibilitat de personalitzar a gran escala, la fabricació de geometries complexes i sense juntes, o la possibilitat de fabricar més a prop del consumidor final. Així mateix, el gran argument pel qual aquesta forma de producció s’està consolidant és l’augment de la sostenibilitat mediambiental i una vinculació més gran a l’economia circular.
La seva implementació a la producció industrial ha permès a les empreses augmentar la seva competitivitat mitjançant una reducció de temps i costos, ampliant les capacitats productives i la millora del servei. Com ha assenyalat Àngel Tarriño, coordinador de l’Observatori de l’FP, “si bé el sector de la impressió 3D encara es troba en una fase inicial, compta amb un potencial enorme, ja engloba àmbits molt variats i la seva evolució apunta cap a una obertura a molts altres sectors”.
Tal com ha conclòs Sara Berbel, “cal anticipar les necessitats de talent dels nous sectors productius que estan cridats a ser els drivers del canvi cap a un model més sostenible, eficaç, eficient i productiu que generarà llocs de treball i riquesa al nostre territori”.
3D Incubator i DFactory Barcelona, iniciatives pioneres
El delegat especial de l’Estat al Consorci de la Zona Franca de Barcelona, Pere Navarro, ha destacat que “l’entitat està compromesa amb el desenvolupament de la indústria d’impressió 3D i va ser pionera en crear, juntament amb Leitat i l’ajuda de fons FEDER, el 3D Incubator: la primera incubadora d’Europa d’alta tecnologia en impressió 3D, per on ja han passat 75 empreses”. La mateixa incubadora es va convertir en un referent de col·laboració público-privada en crear un respirador i un bifurcador en temps rècord durant la pandèmia.
Així mateix, el CZFB inaugurarà a finals d’any la primera fase del DFactory Barcelona, amb Leitat com a partner tecnològic, 17.000 m2 destinats a la indústria 4.0 i que esdevindrà el principal node d’indústria digital del sud d’Europa, on HP ha estat la primera empresa a instal·lar-s’hi per investigar en matèria d’impressió 3D.
El director de Polítiques Socials de l’Àrea de Desenvolupament Social i Econòmic de l’AMB, Guillem Espriu, ha assenyalat “el compromís de treballar en l’estratègia metropolitana de potenciació del sector de la indústria d’impressió 3D en el marc de l’aposta per la reindustrialització del territori i la reactivació econòmica”.