L’estudi Construcció Sostenible en clau d’FP, impulsat per Barcelona Activa i elaborat per l’Observatori de la Fundació BCN Formació Professional, analitza les dinàmiques del sector de la construcció al territori de l’Àrea Metropolitana de Barcelona per trobar un encaix entre el gap de talent al teixit productiu, la transició sostenible i digital i el rol de la formació professional (FP) com a vector qualificador. S’hi analitza la construcció com una cadena de valor que relaciona les activitats de l’edificació i l’obra civil, amb activitats com ara la instal·lació, el manteniment, la fusta, l’aigua, els residus o les energies, atesa l’estreta relació amb el desenvolupament sostenible.
Els nous paradigmes amb relació a la tecnologia, la digitalització, els materials i els processos constructius són, en conjunt, la motivació principal de l’elaboració d’aquest estudi, no només per la seva importància en la lluita contra el canvi climàtic, sinó per les oportunitats que ofereix per a la qualificació i potenciació del talent humà. Es detecten, en aquest sentit, diverses oportunitats laborals que impulsen la transició sostenible i digital, a través de nous projectes d’habitatge, obra pública, manteniment de l’edificació i millora de l’eficiència energètica.
L’estudi destaca la necessitat d’impulsar determinats canvis al sector per tal de potenciar l’atracció de talent, i així assolir una transició sostenible que no només farà més competitiva la construcció, sinó que és totalment necessària per poder adaptar-se als reptes climàtics del planeta.